Program za profesionalce na MMF

U okviru programa za profesionalce u okviru 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival (FFHN-MFF), koji će biti održan od 1. do 7. avgusta 2017, biće održan niz programa posvećenih filmskim profesionalcima.

“Drugog dana festivala se organizuje program Fokus: Grčka, gdje će biti prikazan pregled najuspješnijih kratkometražnih ostvarenja produciranih u prethodne dvije godine. Program Fokus uvodimo prvi put, i cilj je da se svake godine predstave naslovi koji najbolje predstavljaju nove tendencije u kinematografijama određenih zemalja. Ove godine riječ je o Grčkoj, a program realizujemo u saradnji sa Grčkim filmskim centrom”, saopštila je programska direktorka festivala, Jelena Mišeljić.

Kad je riječ o crnogorskoj kinematografiji, kako je navela, pored četiri filma koji će biti prikazani u selekciji dugometražnog filma, predstaviće se Filmski centar Crne Gore – novoosnovana Javna ustanova za upravljanje, podršku i promocije kinematografije.

Istog dana, prezentaciju će imati i Udruženje filmski producenata i reditelja Crne Gore, čiji će članovi govoriti o radu i benefitima koje članstvo podrazumijeva.

Filmski centar Srbije, povodom filmova nastalih u srpskoj produkciji, biće domaćin jednog od festivalskih koktela.

Ovogodišnji prijatelj FFHN – MFF je Zagreb Film Festival, čije će programe Industrija (festivalsku sekciju namijenjenu profesionalcima) i Kockice (izbor kratkih hrvatskih filmova), predstaviti u razgovoru gošća Inja Korać, koordinatorka ZFF Industrije. Iz programa Kockice, biće prikazani filmovi hrvatskih autorki Hane Jušić, Darie Blažević i Jasne Nanut.

U okviru edukativnih programa biće organizovano predavanje bosanskohercegovačkog autora Srđana Vuletića, o tehnikama pisanja i razvoju scenarija dugometražnog igranog filma.

Ova radionica realizuje se u saradnji sa Deskom za Kreativnu Evropu – potprogram Media, koji funkcioniše u sklopu Ministarstva kulture. Pored toga, održaće se i masterclass Milča Mančevskog, renomiranog autora i dobitnika Zlatnog lava i nominacije za Oskara, koji je i član žirija Zvanične takmičarske selekcije.

“Pored toga, dio programa je posvećen i filmskom izdavaštvu. Predstaviće se dva naslova: Filmska muzika u SFRJ – Između politike i poetike, autorke Maje Vasiljević, kao i Razgovori o filmu, autorke Marije Perović”, dodala je Mišeljić.